اخبار

«سندرم قلب شکسته» در دوران کرونا

آیا تابه‌حال عبارت سندرم قلب شکسته را شنیده‌اید؟ تنش عاطفی و استرس ناشی از اتفاقات مختلف، مانند شکست عاطفی، فوت نزدیکان یا تراژدی‌های بزرگتر می‌توانند غیر از اثر روانی، آثار جسمی نیز داشته باشند. یکی از این آثار، سندروم قلب شکسته است. در این مطلب علائم سندرم قلب شکسته، علت ایجاد آن را به شما توضیح می‌دهیم.

 

سندرم قلب شکسته چیست؟
در پزشکی سندرم قلب شکسته با نام سندرم بالونی آپیکال گذرا یا کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو شناخته می‌شود. زمانی که قلب یک بیمار می‌شکند، بطن سمت چپ قلب ضعیف‌شده و منجر به درد و تنگی نفس می‌شود.
سندروم قلب شکسته یا تاکاتسوبو کاردیومیوپاتی، نوعی بیماری قلبی موقت است که در آن قسمت‌های انتهایی و میانی بطن چپ قلب دچار اختلال در پمپاژ خون به سرخرگ آئورت می‌شوند. این نارسایی در رده نارسایی‌های ماهیچه قلب طبقه‌بندی می‌شود. دلیل اصلی آن استرس است و بیشتر در زنان، پس از پریود دیده شده‌است. استرس ناشی از بیماری حاد نیز می‌تواند منجر به سندرم قلب شکسته شود.
این ناراحتی قابل بهبود و موقتی است اما می‌تواند منجر به مشکلات پیچیده دیگری مثل حمله قلبی شود. متخصصان معتقدند دلیل سندرم قلب شکسته حجم زیادی از هورمون‌ها (مثل آدرنالین) است که در یک موقعیت پر استرس تولید می‌شود و موجب اختلال در قلب می‌شود.
بخشی از نام سندرم قلب شکسته که در پزشکی با عنوان کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو شاخته می‌شود از ژاپنی گرفته‌شده‌است. کلمه «تاکوتسوبو» در ژاپنی به معنی «ظرف اختاپوس‌گیری» است.
دکتر دکر می‌گوید زمانی که با کمک آزمایش، سندروم قلب شکسته در بیمار تشخیص داده می‌شود، در واقع پزشک متوجه می‌شود که بخشی از قلب فعالیت خود را به درستی انجام نمی‌دهد. در این شرایط بخش‌های دیگر قلب وظیفه بخش از کار افتاده را بر عهده می‌گیرند. این شرایط قلب را شبیه به ظرفی می‌کند که ژاپنی‌ها برای به دام انداختن اختاپوس‌ از آن استفاده می‌کنند.

میزان شیوع قلب شکسته
دکتر هول میگوید در سال ۲۰۱۲ بیش از ۶۲۰۰ مورد سندرم قلب شکسته در آمریکا گزارش شده است درحالی‌که این رقم در سال ۲۰۰۶ فقط ۳۰۰ مورد بوده‌است. همینطور بیشتر بیماران زن هستند. البته افزایش این تعداد می‌تواند به دلیل افزایش آگاهی افراد نسبت به سندرم قلب شکسته باشد.
بیشتر اوقات مجموعه اتفاقات مختلفی در زندگی فرد در حال رخ دادن است و یکی از آن‌ها بیمار را از پا در می‌آورد. دکتر هول می‌گوید «تقریبا همیشه یک موقعیت مشخص استرس‌زا وجود دارد. اگر از بیماران به دقت بپرسید، آن‌ها این موقعیت به خصوص را برای شما شرح می‌دهند.»
سندروم قلب شکسته فقط با از دست دادن فردی نزدیک در زندگی یا یک حیوان اتفاق نمی‌افتد. دکتر «دکر» دستیار پرفسور دارویی در دانشگاه میشیگان می‌گوید «من یک بیمار سندرم قلب شکسته داشتم که وقتی فهمید دخترش کارش را از دست داده با این مشکل روبرو شد. یا یک خانم دیگر در اثر اختلافی که با کمپانی تلویزیونش داشت به سندروم قلب شکسته دچار شده‌بود.

 

 

علائم سندرم قلب شکسته
علائم سندرم قلب شکسته مشابه حمله قلبی است. در بیشتر مواقع این بیماری با علائم و نشانه‌های زیر خود را نشان می‌دهد.
– درد قفسه سینه
– تنگی نفس
درد قفسه سینه یکی از اصلی‌ترین علائم بیماری قلبی است. به همین دلیل باید درصورت تداوم درد قفسه سینه سریعا به پزشک قلب مراجعه کنید.

علت سندرم قلب شکسته
علت دقیق قلب شکسته مشخص نیست. اما احتمالا افزایش هورمون استرس مانند آدرنالین باعث آسیب موقت به قلب می‌شود. اما چگونگی آسیب این هورمون به قلب و علل دیگر سندرم قلب شکسته مشخص نیست.
درد شدید ناشی از یک رویداد فیزیکی یا احساسی شدید می‌تواند باعث بروز این سندرم شود. برخی از محرک‌های آن عبارتند از:
– حمله آسمی یا شنیدن خبر بد مثل شنیدن مبتلا شدن به سرطان
– دعوای شدید
– مهمانی سورپرایزی
– سخنرانی عمومی
– مرگ یکی از عزیزان
– آزار خانگی
– ازدست‌دادن یا حتی برنده شدن پول زیاد
– ازدست‌دادن شغل یا مشکلات مالی
– طلاق
گاهی نیز برخی داروها با ایجاد هورمون استرس باعث بروز این بیماری می‌شوند.

عوارض سندرم قلب شکسته
در بیشتر مواقع افرادی که دچار این بیماری می‌شوند، بهبود پیدا کرده و عوارض طولانی‌مدت ندارند. عواقب آن می‌تواند برای برخی (حدود ۲-۱ درصد افراد مبتلا) جدی باشد؛ اما پس از بستری شدن در بیمارستان، طی یک تا چهار هفته کارکرد قلب به حالت طبیعی بازمی‌گردد. اما گاهی این سندرم می‌تواند کشنده باشد. عوارض سندرم قلب شکسته می‌تواند شامل موارد زیر باشد:
– ذخیره مایع در ریه‌ها
– فشارخون پایین
– اختلال در ضربان قلب
– نارسایی قلب
نشانه‌های سندرم قلب شکسته مثل حمله قلبی در بیشتر اوقات درد قفسه سینه و تنگی نفس است. حالت تهوع، استفراغ و تپش قلب هم نشانه‌های دیگری است که امکان دارد بروز کند. اما تشخیص دقیق سندروم قلب شکسته با آزمایش انجام می‌شود.
یشتر بیماران حدود یک تا دو ماه بعد بهبود پیدا می‌کنند. برای بررسی علائم باید حدود ۴ تا ۶ هفته بعد از بروز اولین نشانه‌ها، اکو قلب انجام شود تا عملکرد قلب مورد بررسی قرار گیرد.
سندرم قلب شکسته می‌تواند به یک بیماری جدی تبدیل شود. به همین دلیل باید علائم آن را جدی گرفت. اگر دچار علائم این بیماری هستید باید برای تشخیص بیماری و شروع درمان به متخصص قلب و عروق مراجعه کنید. متخصص با انجام آزمایش‌های لازم و تشخیص بیماری، روش درمانی مناسب را توصیه می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *