این غذای سنتی که بسیار هم مقوی است مختص شهر اردبیل است و داخل آن گوشت و حبوبات زیادی به کار رفته که این غذا را سرشار از پروتئین کرده است. مواد معدنی که در این غذا وجود دارد باعث بالا رفتن سطح انرژی و تقویت سیستم ایمنی بدن می شود و باعث جلوگیری از پوکی استخوان و همچنین عضله سازی می شود.
این آش علاوه بر طعم بی نظیری که دارد سرشار از انواع ویتامین های A، B، C، E، K، D، کربوهیدرات، سدیم، پتاسیم، منیزیم، منگنز، مس، روی (زینک)، پروتئین، کلسیم، آهن، اسیدفولیک، کولین، سلنیوم، اسیدچرب امگا ۳، فیبر، قند ساکاروز، گلوکز، فراکتوز می باشد.
وجود ویتامین ها و املاح معدنی در این آش باعث تقویت، طراوت و جوانسازی پوست و مو و کنترل قند، فشار و چربی خون نیز می شود.
مواد لازم :
– گوشت دویست و پنجاه گرم چرخ کرده گوسفندی
– آلوچه یک پیمانه
– نخود نصف پیمانه
– لواشک دویست گرم (ملس)
– لوبیا چیتی نصف پیمانه
– گردو یک پیمانه (مغز )
– لوبیا قرمز نصف پیمانه
– گل نسترن نیم کیلوگرم
– سبزی آش یک کیلوگرم (تره، جعفری، گشنیز، اسفناج)
– نمک و فلفل به مقدار لازم
– برنج یک پیمانه
– نعنا داغ مقداری برای تزئین
– پیاز دو عدد
– پیازداغ مقداری برای تزئین
– برگ زردآلو یک پیمانه
طرز تهیه :
برای پختن این آش باید گل نسترن را از سه روز قبل و همچنین لوبیا قرمز، لوبیا چیتی و نخود و لواشک آلوچه را از شب قبل خیس کنید.
برای شروع ابتدا پیازها را با رنده ریز داخل یک ظرف رنده کنید و آب اضافی آن را بگیرید و گوشت چرخ کرده را به این ترکیب اضافه کنید و به خوبی ورز دهید و کمی نمک و فلفل و زردچوبه هم به این محتویات اضافه کنید و مجدداً آن را ورز دهید تا محتویات یکدستی به دست بیاید. سپس به صورت توپ های قلقلی درآورده و کنار یکدیگر بگذارید.
در مرحله بعدی باید یک قابلمه را بردارید و برنج را به همراه ۶ پیمانه آب داخل آن ریخته و روی شعله گاز قرار دهید تا به جوش بیاد.
وقتی که به جوش آمد، لوبیا قرمز، نخود و لوبیا چیتی را هم به برنج در حال جوش اضافه کنید. وقتی که نیم ساعت گذشت سبزی آش را هم به آن ها اضافه کنید و کمی منتظر بمانید که آش شما نیم پز شود.
حالا گوشت قلقلی را به قابلمه اضافه کنید. باید آلوچه، برگه زرد آلو و آلو را هم به محتویات قابلمه اضافه کنید و در نهایت گل نسترن را با صافی از آب جدا کنید و داخل قابلمه آش بریزید. سپس مغز گردوی خرد شده را هم به آش خود اضافه کنید و شعله گاز را به حالت ملایم در بیاورید تا به تدریج آش شما جا بیفتد. در صورت نیاز نمک و فلفل را به آن اضافه کنید.
وقتی که آش شما جا افتاد می توانید آن را داخل یک ظرف سرو کرده و روی آن را با پیاز داغ و نعنا داغ تزئین کنید.